Paradepaardjes van Industrieel Erfgoed in Emmen

Van 03-03-2018 t/m 30-12-2018Deze tentoonstelling bevat onderwerpen over de inspanningen van Emmen om na de Tweede Wereldoorlog een industriestad te worden. Met de komst van de Nederlandse Industrie voor Radio Apparatuur (NIRA) naar Emmen in 1956 legde Emmen de basis voor haar eigen Silicon Valley. En nee, dat is geen grootspraak. Wat maar weinig mensen weten is dat er in Emmen heel wat revolutionaire uitvindingen zijn gedaan. We hebben het hier over piepers, koptelefoontjes, buzzers, intercoms én Bluetooth. Maar hoe kan het dat we hier zo weinig van weten? Simpel, om de concurrentie buiten de deur te houden, was geheimhouding een vereiste.

In haar bestaan onderging de NIRA nogal wat naamsverwisselingen. Zo werd het in 1982 overgenomen door het Zweedse Ericsson (later Sony Ericsson en tegenwoordig Sony Mobile Communications Inc.), bestond het een tijdje op kleinere schaal onder de naam Tonalite wat op haar beurt weer werd overgenomen door Plantronics. In maart 2017 was daar dan het definitieve einde. Alle geheimen van weleer kwamen straat te liggen. Letterlijk, want als oud NIRA-medewerker René Hin zich niet als beschermheer had opgeworpen, waren alle productmodellen die ooit in de Emmense fabriek zijn ontwikkeld in de prullenbak beland. Anno 2018 hebben al die bijzondere uitvindingen hun weg gevonden naar Museum Collectie Brands en staat de NIRA na al die jaren alsnog in de schijnwerpers.

Op vrijdag 2 maart werd de tentoonstelling officieel geopend door wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen. U kunt deze tentoonstelling nog tot en met 30 december 2018 bezoeken. 


Expositie overzicht

  © 2020 Collectie Brands - alle rechten voorbehouden - website: MartinMedia.nl

MUSEUM-ERFGOEDCENTRUM