200 jaar Koninkrijk Zuidoost Drenthe

Van 15-12-2013 t/m 19-10-2014


PROLONGATIE !    
De "Expositie 200 jaar Koninkrijk" bij de Collectie Brands werd geopend op 15 december door de commissaris van de Koning de heer J. Tichelaar. Het is tweehonderd jaar geleden dat Nederland na inlijving bij Frankrijk zijn onafhankelijkheid herkreeg. Nederland maakte daarmee, na een eerste begin vanaf 1798, een nieuwe start als eenheidsstaat. De terugkeer van de Prins van Oranje in november 1813 leidde uiteindelijk op basis van een nieuwe Grondwet tot zijn inhuldiging als Koning Willem I te Brussel in september 1815. 

Ook de Collectie Brands staat hier uitvoerig bij stil met een prachtige expositie. Wij tonen o.a. alle door Jans verzamelde objecten over ons koninkrijk. Ter gelegenheid  van deze viering heeft de Collectie Brands een tentoonstelling samengesteld over de betekenis ervan voor Zuidoost Drenthe.

  • Hoe was de aandacht en bemoeienis van de achtereenvolgende vorsten en vorstinnen met dit deel van Nederland?
  • Wat waren de aanleidingen voor hun bezoek?
  • Hoe verliepen de contacten met de bevolking?

Al deze aspecten komen aan bod in de tentoonstelling.
"200 jaar Koninkrijk in Zuidoost Drenthe"

De Collectie Brands is bijzonder trots om in haar korte bestaan deze eerste grote tentoonstelling aan het publiek te presenteren.Onder andere is te bezichtigen een prachtige bontmantel, die volgens Jans Brands door Koningin Wilhelmina is gedragen tijdens haar bezoek aan Drenthe. Vitrines in het museum zijn speciaal ingericht voor deze expositie met als attractie een gedicht van koningin Juliana en in de bibliotheek kunt u aanschuiven bij de leestafel met allerlei boeken over het koninkrijk die u kunt inzien. Ook worden er kunstwerken geëxposeerd van Myrte van Dijk, veelzijdig beeldend kunstenaresse en actief betrokken in de regio. Zij levert sinds 21 juni met de bustes van koning Willem Alexander en koningin Beatrix een bijzondere bijdrage aan deze tentoonstelling.

Als u niets wilt missen en tijdig op de hoogte wilt zijn van alles rondom "200 Jaar Koninkrijk" kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.


Expositie overzicht

  © 2020 Collectie Brands - alle rechten voorbehouden - website: MartinMedia.nl

MUSEUM-ERFGOEDCENTRUM