Cultuuronderwijs


Programma op maat:

In ons museum vindt u vele (erfgoed) voorwerpen die voor kinderen interessant zijn. Voorwerpen met een verhaal, zoals bijvoorbeeld:

  • een oude toverlantaarn.
  • een scherf van een fosforbom, die in de Tweede Wereldoorlog op Nieuw-Dordrecht is neergevallen
  • een kolf, van vroeger, voor het kolven van moedermelk
  • oude bijbels
  • scherven van heel oud aardewerk en stenen werktuigen
  • voorwerpen uit grootvaders tijd
  • bidprentjes
  • oude bijbels


In ons museum is een schat aan: Huishoudelijke voorwerpen van vroeger, landbouw gereedschappen en gereedschap dat werd gebruikt bij de turfwinning, kranten van 1850 t/m 1970. Kortom, voorwerpen die de (streek) geschiedenis voor de kinderen levend maken.Bent u bezig met een les of een project  en u wilt de kinderen de echte voorwerpen laten zien, neem dat contact met ons op en we maken samen met u een waardevolle les in ons museum.

Onze afdeling educatie bestaat uit vrijwilligers die in het  basisonderwijs werken of hebben gewerkt. Zij weten wat de kinderen boeit en hoe een excursie van een uurtje opgebouwd kan worden. Honderden kinderen hebben ons museum al in groepsverband bezocht en de ervaringen van kinderen en leraren zijn positief.


We hebben programma’s voor kinderen en jongeren.

Op maat
De inhoud van uw excursie kunnen wij aanpassen aan uw wensen. Mail ons en de educatie coördinator neemt contact met u op om de mogelijkheden en de kosten te bespreken. 

Ons reguliere programma aanbod
De werkgroep educatie van Museum Collectie Brands heeft allerlei leuke leerzame en soms spannende rariteiten uitgewerkt voor onze kinderen. Aantrekkelijke verhalen over ons cultureel erfgoed. In ons museum liggen veel oude voorwerpen met een verhaal. Zo maken we de geschiedenis levend en vertalen dit naar de huidige situatie. Van wasbord naar wasmachine. Van onze uitgebreide collectie oude spaarpotten (afgebeeld een spaarpot uit ongeveer 1700) tot de manier waarop we nu sparen. Hoe was het vroeger allemaal en hoe is het nu? Het zijn programma’s die de school  meehelpen de kerndoelen 44, 51 en 56 van het basisonderwijs te realiseren.

Om u inzicht te geven in deze programma’s vindt u hieronder een overzicht  van onze lesprogramma’s. Korte interessante programma’s die ongeveer een uur in beslag nemen.


Groep 1 en 2 van het basisonderwijs
Voor groep 1 en 2 is er een speciale speurtocht door het museum. Aan de hand van foto's kunnen de kinderen voorwerpen vinden. Hiermee kunnen de kinderen stukjes van een puzzel verdienen. Wie maakt de puzzel helemaal compleet?


Groep 3 en 4 van het basisonderwijs
De kinderen zoeken in ons museum naar verzamelingen (poëzie albums, boekjes, spaarpotten, knikkers, enz.) Voor elke gevonden verzameling verdient men een letter, deze vormen samen weer een woord.


Groep 5 en 6 van het basisonderwijs
De kinderen zoeken aan de hand van foto’s van hedendaagse voorwerpen het bijpassende historische voorwerp in ons museum. Bij ieder gevonden voorwerp wordt informatie gegeven.


Groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs
De kinderen maken kennis met allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. 
Wij gaan ervan uit dat u bij alle groepen voor voldoende begeleiding zorgt (1 op de 4 kinderen). Mail ons en de coördinator neemt contact met u op om de mogelijkheden en de kosten te bespreken. 
 

  © 2020 Collectie Brands - alle rechten voorbehouden - website: MartinMedia.nl

MUSEUM-ERFGOEDCENTRUM